Peter Vossen, Trainer & Intervisiebegeleider

Trainer Coach, Vossen Training & Coaching


Ik geloof erin dat je het verschil kan maken als verkoper/account manager/adviseur voor je klant door het geven van aandacht vanuit oprechte belangstelling en door net altijd dat extra stapje te willen doen uit liefde voor je klant. Ik heb dit zelf vaak met veel dankbaarheid mogen ervaren tijdens mijn ruim 25 jaar ervaring in sales. De Commerciële Leergang biedt deelnemers een traject, waar ze blijvend effect kunnen realiseren in hun persoonlijke- en commerciële ontwikkeling. Ik vind het inspirerend om mensen 9 maanden lang tijdens dit leertraject te mogen begeleiden. Ik wil mensen helpen om na zelfreflectie, theorie en oefening, daadwerkelijk in beweging te komen om ook het verschil te maken voor hun klanten en daarmee ook voor henzelf en hun organisaties. Leren krijgt pas zijn effect als je dat buiten de classroom toepast, in het contact met anderen, tijdens je dagelijks werk. Ik help mensen graag om er zoveel mogelijk uit te halen en er wat van te maken. Voor iedereen is dat weer iets anders, want elke deelnemer komt met eigen leervragen naar de leergang. Wat ik mooi vind is dat deelnemers vaak jaren na de leergang nog aangeven er nog dagelijks plezier van te hebben en als manager weer nieuwe deelnemers inschrijven.

Guido Frenken, Gastdocent

COO Energie, Executive Committee at ENGIE Nederland NV


In de Commerciële Leergang kun je leren kijken en leren luisteren maar ook, je zult je ook steeds opnieuw bewust worden dat je met trucjes geen succesvolle verkoper wordt. Ik heb de kans gehad om met vele verschillende culturen in contact te komen, zowel privé als zakelijk. Ik heb met vallen en opstaan mogen ervaren dat je eigen bewustzijn van het unieke van iedere omgeving, de impact van tijd en plaats, een cruciaal ingrediënt is voor commercieel succes. Dit geldt langs het hele commerciële traject, van eerste kennismaking tot de finale onderhandeling…….en daarna. Het staat los van dienst en product maar is wel cruciaal voor succes.

Ik vind het leuk om als alumnus van de Commerciële Leergang nu mijn internationale, interculturele praktijk ervaring te delen, en de relevantie te illustreren, zelfs voor commerciële managers die zeggen alleen in Nederland te werken.

Aalt Aalten

Aikdo Trainer


In Amsterdam studeerde ik Sociale Wetenschappen en Psychomotorische Therapie. Ik houd mij ruim 40 jaar bezig met het beoefenen van krijgskunsten en de vertaling daarvan naar het dagelijks leven, topsport en het bedrijfsleven.

Ik ben met name gefascineerd door de talloze oefeningen in krijgskunsten die alle zo’n geweldige metafoor zijn voor het dagelijks leven van o.a. commerciële professionals De Aiki Aanpak is in essentie gericht op het ontdekken van onze innerlijke kracht. Dan lijk je op het oog van de orkaan: tegelijk stil en een enorme bron van kracht en dynamiek.

Ik inspireer mensen in de Commerciële Leergang graag om geen gevolg meer te zijn, maar oorzaak. Dan leef en werk je vanuit je midden.. Hierdoor kan je o.a. op effectieve wijze kalmte en overzicht behouden bij stress, met aanzienlijk minder inspanning prestaties leveren en een zeer vitale en productieve omgeving creëren. Mensen zitten vaak in een patroon van vechten en vluchten. Als ze leren meebewegen met de ander dan ontstaat de dynamiek van aansluiten en meenemen die leidt tot echt contact.

Dit is een oneindig verhaal en het houdt mij dan ook nog alle dagen bezig. In studie en op de mat.

Joseph Oubelkas

Gastspreker


Zowel in werk als privé komt iedereen tegenslag en teleurstellingen tegen. Ik startte op mijn 23e als IT ondernemer na mijn HBO opleiding tot IT ingenieur op mijn 21e te hebben afgerond. Ik had een succesvolle start als ondernemer zowel in binnen als buitenland.
Onverwacht kreeg ik als geen ander te maken met tegenslag, die mijn leven op zijn kop zette, waardoor ik afscheid van mijn droom als IT ondernemer moest nemen.

Mijn ervaring hoe hiermee om te gaan deel ik graag in de Commerciële Leergang. Ik wil deelnemers inspireren om niet te blijven hangen in klagen, teleurstelling en boosheid. Ik wil mensen helpen hoe telkens weer vast te blijven houden aan wat jij wel kan doen. Weer verder gaan met waar je wel invloed op hebt en zo het positieve weer op te pakken en anderen daarmee te raken. Ik wil graag met mijn verhaal inspireren hoe je tegenslag ook weer kan omarmen, het niet weg te stoppen, maar een positief deel van je leven te laten zijn.

Astrid Romijn, Gastdocent

Manager HR Beleid & Ontwikkeling at PGGM


Na mijn studie rechten ben ik gaan werken als bedrijfsjurist op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsrecht. Enige jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar het HR vak. In 2015 heb ik een studie management, cultuur & change afgerond en ben ik gestart als als manager Beleid & Ontwikkeling bij PGGM, verantwoordelijk voor de portefeuilles HR Beleid, Academy en Traineeship. Bij PGGM heb ik het diversiteitsbeleid ontwikkeld en geïmplementeerd: “Als programma manager diversiteit leerde ik de verschillen in het gedrag van mannen en vrouwen op de werkvloer kennen. Mijn passie ligt bij het empoweren van vrouwen zodat zij vanuit hun authentieke kracht het verschil kunnen maken. Ik ben een fervent voorstander van meer gemengde teams omdat ik geloof dat diversiteit betere resultaten oplevert. Dit geldt ook voor onderhandelingsteams. Met name bij onderhandelen en persoonlijke profilering zie je dat er grote verschillen zijn in stijlen tussen de sexes. Tijdens de Commerciële Leergang geef ik tijdens het blok ‘Effectief Onderhalen’ een kijkje in deze verschillen. Ik geloof dat zowel vrouwen als mannen er hun voordeel mee kunnen doen door zich bewust te zijn van elkaars stijlen, zodat ze effectiever met elkaar kunnen onderhandelen en samenwerken.”

Arie van de Voorden

Gastdocent & trainer


Peter en ik kwamen elkaar, zo rond 1990, bij het grote Amerikaanse IT bedrijf DIGITAL Equipment (DEC) tegen. Na enige jaren ging Peter de Training en Coaching wereld in en ben ik actief gebleven in diverse Sales en Marketing functies bij o.a. HP. Tegenwoordig werk ik als Free Lance sales professional, trainer en interim manager.

Ik ben vereerd om een bijdrage te mogen leveren aan de Commerciële Leergang. Ik voel me thuis bij het Trusted Advisor gedachtegoed over verkopen en de persoonlijke manier van omgaan met klanten, die in de leergang het fundament zijn.

Mijn bijdrage in de Commerciële Leergang gaat over de mogelijkheden die er zijn om, vooraf kansen op een opdracht in te schatten en hierdoor je eigen tijd en de tijd van je organisatie effectief te besteden. Ik zie vaak dat mensen en organisaties door de ‘Bid/No-Bid Decision’ methodiek beter en proactiever opportunities kiezen en scoren.

Ik deel graag mijn ervaringen met offertes en aanbestedingen, de goede en de slechte, met de deelnemers aan de Commerciële Leergang.

Herman Kamphorst

Trainingsacteur


Mijn invulling in de Commerciële Leergang is het oefenen van gedrag binnen onderhandelingssituaties. Ik fungeer als de rollenspeler waarmee de cursist kan oefenen. Mijn werkwijze bestaat eruit om met wat kernachtige vragen tot een schets van de situatie en gedrag te komen. Waarbij ik langzamerhand transformeer in het beschreven gedrag. Voordeel hiervan is dat het voor de cursist vanzelfsprekend een simulatie wordt en bijna vergeet dat hij te midden van medecursisten zit..Doel van dit alles is tot een beter begrip en inzicht te komen over situaties waarbij iemand zich belemmerd voelt. Mijn missie is geslaagd als iedereen meedenkt en -voelt in de situatie. Heel belangrijk is daarom het nabespreken met alle deelnemers over de situatie. Inmiddels werken Peter en ik al enige jaren samen en hebben deze werkwijze ontwikkeld. Ik ben al meer dan 20 jaar als trainingsacteur / (co) trainer werkzaam in alle denkbare sectoren